Српско-руски хуманитарни центар

Нова знања за српску омладину

Узевши у обзир огромну заинтересованост српске омладине за лекције са тематиком из ванредних ситуација, СРХЦ наставља праксу тематских предавања на факултетима у Србији. Ове недеље су спасилац Иван Сулаев и Татјана Петковић одржали предавање о систему INSARAG и спасилачком одреду „Центроспас“ МЧС Русије – студентима београдског универзитета.

У документарном филму о одреду „Центроспас“, приказани су настанак, етапе развијања и рада тог елитног спасилачког одреда МЧС Русије. Иван Сулаев ради у одреду од момента његовог оснивања, већ 23 године. Он је говорио о мноштву проведених спасилачких операција, а такође и о том да су захваљујући висококвалификованости и многопрофилној обуци припадника тог одреда, многи животи спасени, и да је за све ове године рада одред изгубио мање од 10 припадника.

Друга тема предавања је био систем INSARAG – међународна организација за координацију и остваривање спасилачких операција и операција тражења несталих. Деловање те организације је усмерено на координацију и унифицираност спасилачких операција, односно терминологије која се користи при раду спасилачких тимова, са циљем повећања ефективности рада спасилачких тимова из различитих земаља и успешнијег заједничког рада.

После завршетка предавања, студенти су задавали много питања, показујући интерес ка спасилачкој тематици. Припадници Центра ће и даље наставити са предавањима, јер студенти показују интерес и добијају нова знања.