Српско-руски хуманитарни центар

Помоћник спасиоца

У 21. веку, поред свих научно-техничких достигнућа, пси, као и до сада, остају незамењиви помоћници при спасилачким операцијама. То је чињеница потврђена у пракси. Кинолог и његов пас су један сложени механизам. Од њиховог заједничког рада и разумевања једно-другог зависи плодотворност рада и често – спасење људског живота.

На планини Гоч, 23. фебруара су одржане вежбе српске кинолошке службе, Сектора за ванредне ситуације, на тему: „ Спасавање и потрага за несталим лицима у планинским и шумским условима“. Учествовали су кинолози са својим псима – Лабрадор, Немачки овчар и Белгијски овчар (Малино). Српски кинолози имају мање од 10 паса и сви они су увежбани и драгоцени за спасилачке операције.

Сумирајући резултате вежби са псима, опет су покренута питања материјално-техничке базе кинолошке службе, а такође и размена искустава међу руским и српским кинолозима.

Сектор за ванредне ситуације МУП Србије је заинтересован да помогне развијање кинолошке службе, а у вези са тим, на јесен је планирана обука групе српских специјалиста на Академији цивилне заштите у Москви, на курсу „Спасиоци-кинолози“.

Истаћи ћемо то, да кинолошка служба МЧС Русије има двадесетогодишњу традицију. За све ове године, кинолози МЧС су учествовали у стотинама спасилачких операција, спасли хиљаде људских живота, а такође учествовали у чишћењу терена од НУС у Русији, Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову.