Српско-руски хуманитарни центар

Настава у СРХЦ се наставља пуним капацитетом

Нова 2017. година је почела семинарском теоретском наставом на високошколским установама Београда и Ниша, али Управа СРХЦ не заборавља ни практичну наставу и тренинге. У периоду 20–24. фебруара на комплексу за тренинг и обуку СРХЦ, студенти Факултета заштите на раду нишког универзитета прошли су курс „Основе алпинистичке обуке“. Курс је похађало 5 девојака и 1 младић. За време обуке девојке су демонстрирале знање, вештине и храброст и ни у једном елементу нису биле слабије од представника јачег пола.

Курсом је руководио спасилац Никита Потапов, припадник елитног спасилачког одреда „Центроспас“ МЧС Русије. Курс се састојао из 2 дела, теоријског и практичног. Са теоријом су се студенти упознали у новоопремљеним учионицама у оквиру Центра. То су основе безбедности и упознавање са опремом, а на пракси су учили вештине алпинизма – дизање и спуштање по ужадима, фиксација позиције и друго. На комплексу за тренинге и обуку „Стаза спасилаца“, студенти су вежбали подизање, спуштање, пребацивање повређених путем ужади.

Саза спасилаца има 12 тачака за вежбу и наставу, али је за почетни курс коришћено само 6.

И овај курс је имао свој завршни испит – проверу стечених знања – везивање чворова на ужадима, познавање алпинистичке опреме и њено употребљавање.

Знања нишких студената су била оцењена од стране искусног инструктора Никите Потапова као врло добра, а студенти су добили сертификате о завршеној почетној алпинистичкој обуци.

За пролеће су планиране обуке - по две групе за месец дана.