Српско-руски хуманитарни центар

Академија цивилне заштите из Москве у Нишу

СРХЦ и Академија цивилне заштите су у 2014. потписали споразум о сарадњи и развијању односа по питању образовања и обуке. Академија је место где се школују кадрови који се у даљем раду уклапају у рад и борбу против ванредних ситуација у Русији и другим земљама. Због тога се СРХЦ обратио Академији, првенствено имајући у плану доквалификацију и усавршавање специјалиста из Сектора за ванредне ситуације МУП Србије. У вези са тим, настала је идеја о отварању представништва Академије у Нишу.

Од тог времена је осам група специјалиста било у Москви на обуци и доквалификацији, по различитим областима, као што су : „Антикризно управљање у ванредним ситуацијама“, „Цивилна заштита на нивоу локалних самоуправа“, „Ронилачка обука“ и друго.

Почео је нови период за обуке и учење. Кроз неколико дана ће у Москву бити упућена још једна група специјалиста из Србије, Македоније и БиХ. У Ниш су допутовали представници Академије – заменик начелника Академије, Александар Бочанцев и начелник одељења за међународну сарадњу, Сергеј Горбунов. У разговорима су била разматрана питања практичне сарадње и комуникације, међу којима је била и дистанциона обука, која би значајно смањила трошкове обуке и уштедела време.

Гости из Москве су честитали руководству СРХЦ почетак нове етапе сарадње и донели у својству поклона – изгравирани натпис на коме је написано – „СРХЦ – представништво Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације у Србији“. Тај натпис ће украсити улаз у зграду Центра.