Српско-руски хуманитарни центар

Ширење базе за обуке и тренинге

СРХЦ наставља праксу модернизације система обуке српских специјалиста за реаговање у вези са ванредним ситуацијама. То се углавном спроводи на базама за обуку на високошколским установама МЧС Русије.

Поред већ постојећих комплекса за обуку и тренинге у оквиру Центра : „Стазе спасилаца“, „тренинг аутомобила“ и постојећих савремено опремљених учионица, на бази Центра се ствара нови полигон за обуку и тренинге, на коме ће се усавршавати специјалисти за извлачење пострадалих из рушевина у градским условима. За његову основу ће послужити зграда бивше фабрике железно-бетонских конструкција, односно, како се назива у свакодневном говору – бетоњерка. Зграда пружа одличне могућности за обуку припадника Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.

Први пут је пре неколико дана на тој згради била одржана заједничка вежба руских спасилаца и припадника Ватрогасне бригаде у Нишу - Сектора за ванредне ситуације. Вежбама су присуствовали начелници округа из целе Србије, гости из Министарства рада и други. На вежби је кориштена опрема са складишта СРХЦ.

На тај начин су приказане реалне могућности Центра, да се специјалисти обучавају на бази Центра уз кориштење расположивих ресурса, а обуке које се тичу уске специјализације ће се наставити у Русији, због услова за обуку који захтевају бољу материјално – техничку опремљеност.