Српско-руски хуманитарни центар

Петогодишњица СРХЦ

Јубилеј поводом 5 година рада Српско-руског хуманитарног центра обележен је 26. априла у Нишу. На данашњи дан у Центру је организован међународни форум “5 година на Балкану: поуке и закључци”.

Догађај је отворен пројекцијом информативног филма о СРХЦ, где су гледаоци могли да се упознају са делатностима Центра од свог оснивања. Представници Републике Србије и Руске Федерације Александар Вучић и Сергеј Шојгу потписали су 2012. споразум о заједничком оснивању Српско-руског центра - јединствене организације чија је намена искључиво у домену хуманитарног реаговања - помоћи, спасавању и организацији узајамне сарадње у борби са ванредним ситуацијама.

Вођа делегација МЧС Русије, заменик министра Олег Баженов, поздравио је колектив Центра у име министра  Владимира Пучкова. У свом поздраву, министар се захвалио руским и српским колегама и нагласио да је резултат узајамне сарадње оснивање и рад Центра у Нишу.

“Оснивањем заједничког Центра, Русија и Србија су још једном потврдиле своју приврженост заједничком раду и помоћи у области хитног хуманитарног реаговања, отклањању последица елементарних непогода и хаварија”, рекао је Олег Баженов.

Центар је са своје стране постао препознатљив као мултифункционална организација способна за пружање хуманитарне помоћи, гашење пожара, борбу са поплавама, разминиравање и друга деловања, како на територији Србије тако и на Балкану.

Директор Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија је рекао да очекује даљу успешну сарадњу са МЧС Русије и захвалио је Олегу Баженову на поздраву: “Желим да Вам захвалим што сте издвојили време да још једном својим присуством подржите Центар. То потврђује да се Центар развија у правом смеру.”

На Форуму су говорили и министар за рад и запошљавање Србије Александар Вулин, државни секретар МУП Србије Милосав Миличковић, начелник Сектора ВС Предраг Марић, генерални секретар Међународне организације цивилне заштите Владимир Кувшинов као руководиоци професионалних организација са којима Центар активно сарађује и организује курсеве обуке.

На обележавању јубилеја Центра присуствовали су представници МЧС Русије, стручних организација из Србије, Републике Српске (БиХ), Мађарске, Грчке, Македоније, Амбасаде РФ у Србији као и међународних хуманитарних организација, волонтерских удружења и медија.

Након тога, организована је демонстрација показних вежби на тему “Отклањање последица земљотреса: извлачење настрадалих из возила у пламену, спашавање са висине и указивање прве помоћи”. У вежби су учествовали спасиоци МЧС Русије, ватрогасци нишког одељења Сектора ВС МУП Србије, припадници ГСС, хитне помоћи и Црвеног крста.

Гостима је омогућено да погледају наставне тачке које показују правце деловања у ванредним ситуацијама: гашење шумских пожара, спасавање из поплава, спасавање из рушевина, оперативно управљање у ВС. Сва неопходна опрема и техника се налази у резервама Центра.

Догађај је улепшао наступ дечјег фолклорног ансамбла након завршетка седнице УО РСГЦ.

Нека је срећан јубилеј и да буде што мање хуманитарних изазова!