Српско-руски хуманитарни центар

Седница управног одбора СРХЦ и перспективе развоја и проширења

У оквирима међународног форума „СРХЦ – 5 година на Балкану“, одржана је редовна седница Управног одбора Српско-руског хуманитарног центра, на којој су разматране перспективе његовог даљег развоја.

На седници су присуствовали чланови Управног одбора: државни секретар МУП Републике Србије Милосав Миличковић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије Предраг Марић, заменик министра МЧС Русије Олег Баженов, директор Департмана цивилне заштите МЧС Русије Андреј Лутошкин, заменик директора Департмана за спремност снага реаговања и специјализовану технику МЧС Русије Јевгениј Саидов.

У својству госта, на заседању је учествовао и генерални секретар Међународне организације цивилне заштите Владимир Кувшинов.

Копредседник са српске стране, господин Милосав Миличковић је истакао да данашња седница Управног одбора говори о томе да је СРХЦ постао реалан елемент у српско-руским односима и да обе стране теже ка његовом јачању и развијању. Господин Миличковић је додао и то да су створени сви услови за ширење Центра – зграда СРХЦ сада припада Центру и постоји могућност опремања нових учионица за обуку и боравак у Центру специјалиста који пролазе обуку и тренинге за све време трајања обуке.

Такође, заменик министра МЧС Русије – копредседник Управног одбора са руске стране О. Баженов је рекао да руска страна наставља да подржава рад Центра, да ће обновити резерве Центра, допремити полигон за обуку „Штурм“, да ће балкански курсанти наставити са обучавањем у Русији, биће продужени послови разминирања и да постоји могућност да СРХЦ постане регионална структура.

У току заседања Управног одбора, потписани су правилници о Управном одбору и Дирекцији Центра, план основних активности и утврђен је списак закупљене имовине и опреме која се користи за тренинге и обуке.

На завршетку седнице, представници МЧС Русије су позвали српске колеге да учествују на Међународном сајму безбедносних средстава и опреме „Комлексна безбедност – 2017“, који ће се оджати у јуну у Ногинску.