Српско-руски хуманитарни центар

9. мај - СРХЦ

9. мај се обележава као Дан победе и преставља важан датум за наше народе. То је дан када памтимо оне који су се у најтежим данима рата борили до задњег метка, бранећи своје градове и села!

Особље Српско-руског хуманитарног центра поводом 72. годишњице победе над фашизмом свечано је положило венце на споменик совјетским војницима који су погинули 7. новембра, 1944 за независност српског народа.

Иницијатива за подизање споменика припада ветеранским организацијама у Нишу, које су добиле подршку од стране Центра. Меморијал је отворен пре две године и постао је један од најпосећенијих места у граду.

Трагични инцидент 1944. године догодио се месец дана након ослобођења Ниша од фашиста. Колону 6. гардијског пешадијског корпуса 57. армије, која се кретала из Пирота према Параћину, изненада је напала група америчких авиона. Као одговор на то, са нишког аеродрома узлетело је 9 совјетских авиона Јак-9, који су такође били нападнути без обзира на то што су се на њима видели распознатљиви знаци авиона Црвене армије. Резултат инцидента је, према подацима Централног архива Министарства одбране РФ, 23 погинулих совјетских војника.

Истог дана, представници СРХЦ обишли су гробове потпуковника П. Андрејева и поручника И. Гизатулина на Тргу Краља  Александра, који су погинули у октобру 1944. у борби са окупаторима, као и код споменика херојима ослободиоцима, где су заједно са грађанима и градским властима положили венце и одали почаст жртвама.

Срећан Дан победе!