Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ у Валети

На позив руководства Европске структуре волонтера спасилачких организација, особље СРХЦ, имплементирајући међународну компоненту рада Центра, учествовало је на конференцији добровољних спасилачких служби "Волонтери  за спасавање: јединствени приступ", који је одржан у периоду од 10. до 14. маја на Малти. Програм је обухватао семинар, практичну обуку и конференцију. Догађају је присуствовало 28 тимова из 12 европских земаља.

Ово је већ други догађај те врте на коме учествује СРХЦ у оквиру те структуре. Први је био у Грчкој 2016. године.

Заједно са старим пријатељима из Спасилачког тима Србије (Београд) и Спасилачке службе Мађарске (Будим), особље СРХЦ учествовало је у све три фазе овог међународног скупа спасилаца: представљање информативних материјала о Центру, ширење међународних професионалних контаката, рад на местима блокаде у урбаним условима, где је наш спасилац А. Соколов изненадио колеге из других националних тимова својом високом стручношћу и оставио без речи посматрача из Сједињених Америчких Држава.

Као део брифинга на завршетку практичних активности, учесници су разговарали о механизму и карактеристикама интеракције спасилаца, професионалаца и волонтера, као и јединственом механизму за одговор на хитне случајеве.