Српско-руски хуманитарни центар

Руски спасиоци раде са децом

Ове недеље СРХЦ је посвећен раду са децом. Професионални спасиоци који су запослени у Центру су позвани у Правно-биротехничку школу у Нишу, где је у част прославе Дана школе одржана вежба будућих ватрогасаца. Руски стручњаци су били присутни у својству посматрача. Млади Срби су показали свој ниво обуке и способности за рад у тиму. Представници Центра говорили су о методологији обуке и образовања младих у Руској Федерацији.

Даље, оперативна група Центра отишла је у Београд у школу Старина Новак, где су учествовали у заједничким вежбама са ученицима школе, извиђачима одреда мајор Драгутин Гавриловић и добровољним ватрогасцима из Београда. Обука се састојала из неколико фаза: евакуација из објекта (спуста са висине), гашење пожара уз помоћ посебне опреме, потрага за жртвама и пружање прве помоћи. Треба напоменути да су оба руска и српска тима радила заједно и да су задаци успешно остварени.

Недеља се завршава одласком српског дечјег тима на "Будућност Русије" спортског кампа у Ростову на Дону, где ће се током 7 дана балкански ученици такмичити у способности оријентације на терену са тимовима из Русије и других земаља.

Српско-руски хуманитарни центар је отворен за сарадњу са младима, спреман да покаже, обучава и помаже.