Српско-руски хуманитарни центар

Српски стручњаци на изложби "Интегрисана безбедност 2017"

Делегација високих представника специјализованих служби Републике Србије и региона, ове недеље учествује на курсу "Систем цивилне заштите у граду". У делегацији су начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић, високи званичници из неколико министарстава Србије, директор Канцеларије цивилне заштите Републике Српске БиХ и технички директор компаније за производњу ватрогасних возила Бексинг. Директор СРХЦ Бојан Гламочлија је предводио делегацију.

Делегати су имали прилику да се упознају са образовним и истраживачким капацитетима две специјализоване академије у Москви, Академије цивилне заштите и Академије државне ватрогасне службе.

Током посете, делегати су имали састанак са замеником директора ЕМЕРКОМ Русије Владленом Аксеновим, током којег су обе стране разговарале о питањима развоја и ширења Српско-руског хуманитарног центра.

Делегација је присуствовала отварању јубиларног десетог међународног салона "Интегрисана безбедност - 2017" на полигону Ногинск, где су демонстрације вежби извеле јединице МЧС Русије, Министарства унутрашњих послова као и авиони руског Министарства за ванредне ситуације. Изложби су присуствовали представници из више од 100 земаља.

Важан део курса је и рад Националног центра за ванредне ситуације, где је уз помоћ видео-конференције вођен разговор са представницима Међународне организације цивилне заштите у Женеви, једном броју регионалних центара Руске Федерације и Центром за управљање кризним ситуацијама СРХЦ. Ова интеракција омогућава брз пренос оперативних информација, као и учење на даљину. Курс је завршен уручивањем сертификата и округлим столом на Академији цивилне заштите, где су гости изразили захвалност, истакли професионализам руских спасилаца, обим вежбе и велики образовни и методолошки потенцијал високо образовних институција Русије.

СРХЦ је уверен да се стечено знање може користити за развој система цивилне заштите на Балкану, и да ће центар у Нишу наставити да ради са локалним професионалцима и волонтерима.