Српско-руски хуманитарни центар

Српски ученици у Ростову на Дону

Током времена, Српско-руски хуманитарни центар је препознао велико интересовање српских ученика и младих за ватрогасне операције и спашавање, и у тој области учинио много - помагао  школе у ​​Нишу, редовно одржавао отворене дане у СРХЦ, у сарадњи са структурама Сектора за ванредне ситуације организовао наступ српских ученика у камповима за обуку на територији Русије - у Ногинску, Санкт Петербургу. Сада је и у Ростову на Дону припремио полигон са свим потребним елементима. Овај пројекат реализује РОССОЈУЗСПАС уз подршку Министарства за ванредне ситуације Русије.

Током недеље ученици су се такмичили са вршњацима из других земаља и региона. У програм је укључена обука, културне манифестације и такмичења у симулираним ванредним ситуацијама (преживљавање у природи, сигурност код куће, безбедност у области вода, итд) и имају задатак зближавања колектива.

Као и претходних година, српска омладина се показала припремљеном и храбром, склапајући пријатељства са руским вршњацима где чак ни језичка баријера није била препрека за комуникацију.