Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ и избеглице

На граници са Македонијом у Прешеву 20. јуна одржана је церемонија поводом 2. годишњице успостављања прихватних центара за смештај избеглица у Србији.

У лето 2015. године, Србија се суочила са проблемом када је на хиљаде избеглица ушло у земљу, путујући у друге европске државе. Као резултат тога дошло је до хуманитарне кризе коју власт у земљи није могла да реши, а УН систем УНХЦР није био спреман за брзу реакцију.

Тада је СРХЦ још једном потврдио потребу свог постојања у овом делу земље својом способношћу да одмах реагује на све врсте криза. Одговарајући на захтев Министарства унутрашњих послова Србије, Центар је био један од првих који је пружио практичну помоћ земљи - група руских радника Центра преселила се на српско-македонску (Прешево) и на српско-мађарску границу (Кањижа), са опремом неопходном за постављање тачке пријема избеглица - шаторима, дизел агрегатима, пећима, покривачима, креветима на склапање, теренским намештајем и посуђем. Тиме је обезбеђен нормалан живот за око 1500 људи. Касније у октобру, Центар је наставио хуманитарно деловање слањем шатора, пећи, дизел агрегата и ћебади и на хрватско-српску границу (Шид).

Представници структура које су учествовале у процесу, Министарство рада Србије, УНХЦР, страних амбасада, СРХЦ и многих невладиних организација позвани су на прославу годишњице распоређивања помоћи у Прешеву.

У име Владе Србије, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања А.Вулин се захвалио у име српског народа за помоћ пружену земљи. А.Вулин је нагласио улогу СРХЦ-а, који је био један од првих који је значајно допринео решавању кризе.