Српско-руски хуманитарни центар

Летњa вежба СРХЦ - "Ибар-2017"

Традиционално, летња сезона за особље СРХЦ је период припреме материјалне и техничке базе и оперативне групе за специјализовани рад на води - истраживање потенцијално опасних подручја, припрема чамаца, ронилачких одела, спасилачке опреме, возила, шатора, средства за прву помоћ и још много тога. Сваки члан Центра је укључен у овај процес.

Сличне обуке се спроводе заједно са локалним властима и колегама, а координирана су места за тренинг, руте, итд.

Оперативна група Центра која је стигла раније, спровела је извиђање терена, распоредила теренски камп и проучила карактеристике воденог тока.

Локални преставници међу којима је било више од 180 ватрогасаца, су учествовали на тренингу који је водио Саша Ранчић, а који је одговоран за процес обуке у Сектору.

Руски спасиоци, А. Шљапин, Д. Кориниј, А. Дикунов и А. Зиниченко демонстрирали су своје вештине и способност рада у тиму. Радници Центра су активно учествовали у обуци за прву помоћ под руководством представника Црвеног крста.

Напомињемо да су стручњаци из Сектора за ванредне ситуације у мају имали прилику да виде методе спасавања на планинским рекама на курсу одржаном у Русији у близини Санкт Петербурга.