Српско-руски хуманитарни центар

Реаговање у ванредним ситуацијама на примеру Санкт Петербурга

Од 17. до 24. јуна, група српских стручњака из различитих државних институција, укључујући Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, Црвеног крста, НИС-а и администрације града Ниша, учествовала је на обуци о организацији и реаговању у ванредним ситуацијама на тему "Интеракција између локалних институција у ванредним ситуацијама".

Та тема је намерно одабрана, јер курс и организација рада у ванредним ситуацијама директно зависи од повезаности локалних институција.

Тај систем интеракције који постоји у Србији је нажалост застарео и захтева модернизацију и обнову.

Колеге из Србије упознале су се са шемом и процедурама за секвенцијално обавештавање на различитим нивоима и прегледале цео циклус на примеру града Санкт Петербурга.

Током практичне наставе посетили су Регионални центар за управљање кризним ситуацијама, где су упознати са процесом праћења стања на потенцијално опасним објектима, посебно у градском одбрамбеном комплексу брана од поплава.

Санкт Петербург је град са сложеном климом и налази се у близини реке и мора, стога готово увек постоји потенцијална опасност од поплава, а искуство градских власти је велико.

Запослени у руском Министарству за ванредне ситуације и СРХЦ-у су уверени да ће стечено знање наћи практичну примену на Балкану.