Српско-руски хуманитарни центар

Од Будимпеште до Ниша

Контакти са мађарским колегама из волонтерске организације централног региона Мађарске (Будим) успостављени су пре више од шест месеци. Мађари су посетили Центар и упознали се са његовим могућностима за обуку. Након тога су и припадници Центра посетили Будимпешту и учествовали као посматрачи на вежбама мађарских колега. Као резултат ове интеракције, обе стране су развиле интерес за развој професионалног пријатељства и дискутовало се о главним тачкама документа о дефинисању ове професионалне сарадње у виду радног протокола.

Први корак у његовој имплементацији био је договор о одржавању једнонедељног курса у Центру - спашавање са висина и из рушевина, користећи два специјално припремљена полигона. Током обуке, главни фокус тренинга био је коришћење алпинистичке опреме опреме, успон и спуштање на отвореном простору и евакуација жртава из рушевина.

Трена напоменути да се по први пут у Центру тренинг одржао на терену за обуку у бившој фабрици бетона, а вежбе су обухватале извлачење из рушевина пролазећи кроз армирано-бетонске баријере помоћу алата за сечење и ломљење бетонских плоча.

Курсеви су одржани под покровитељством Међународне организације цивилне заштите, па су кадетима додељени заједнички МОЦЗ-СРХЦ сертификати за завршену обуку.

Мађарска страна је високо оценила вештину инструктора и изразила интересовање за даљи заједнички рад.