Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ у центру медијске пажње

Током протеклих неколико недеља, локални и међународни медији показали су посебан интерес за активности Српско-руског хуманитарног центра. У прошлости су многи "пријатељи" СРХЦ о Центру писали да је "шпијунско гнездо" и "војна база".

Евроњуз, Ал Џазира, Франс прес, Вести Београд и агенција Спутњик били су гости у последње две недеље. Упознали су се са Центром, његовим складиштима, комплексом за обуку, ситуационим центром, разговарали са запосленима. Чак је и пас Алпа (кога је 25. јуна поменуо Д. Рогозин у интервјуу у Београду) добио пажњу штампе. Били су заинтересовани за све - шта, где и када. Уколико не буде било неких измена, овог месеца ће Центар посетити Американци (САД), Аустријанци и највероватније шеф мисије ОЕБС. Од почетка ове године Центар је већ "пажљиво испитан" од стране дописника из Шведске, Холандије, Финске, Немачке, Велике Британије и представника балканских медијских портала.

Пре неколико дана, лидери Центра су позвани да гостују на каналу Пинк 3, где су сат и по времена одговарали на питања водитеља емисије. Такође, руски часопис Министарства цивилне заштите "Цивилна заштита" објавио је детаљан материјал о раду Центра од његовог оснивања.

Цитати из неколико извештаја:

Борјан Јовановски, Евроњуз: "Будућност Центра остаје неизвесна. Сви знају да Русија има своје интересе, који се дубоко враћају у историју... Балкански народ осећа блискост са руском словенском и православном културом."

Сенка Милош, агенција Спутњик: "Амерички званичници константно понављају мантру да је Центар у Нишу шпијунски центар. Упркос томе, свако може да посети Центар, да прегледа резерве, центар за обуку и да се лично увери да Центар ради тачно оно што каже — хуманитарно реаговање."

Тим Јода, Економист: "Како се утицај Америке и ЕУ на западном Балкану смањивао, Русија је покушала да попуни вакуум." Истовремено наглашава да "… у складишту Центра се налазе шатори, генератори, чамци на надувавање и друга опрема намењена пружању помоћи у случају природних катастрофа - поплава, шумских пожара, итд. Штавише, Центар дели своју зграду са неколико локалних комерцијалних ИТ компанија."

Центар се нада да ће отвореност и спремност Центра за комуникацију са медијима дати прави утисак о истинском раду СРХЦ - ХУМАНИТАРНОГ РЕАГОВАЊА У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА.