Српско-руски хуманитарни центар

Оперативна група СРХЦ на Дрини

План основних активности СРХЦ за 2017. годину обухвата списак догађаја везаних за припрему особља Оперативне групе (ОГ) Центра, за деловања у ванредним ситуацијама природног карактера и организовању извиђачких посета, како би се упознали са рутама и потенцијално опасним подручјима у земљи.

У периоду од 7-8. јуна, ОГ Центра је реализовала планиране актививности на подручју Љубовије на реци Дрини – посетила је подручје у појачаном саставу – 3 спасиоца, 3 моторна чамца и пратећа група – преводиоци и возачи. Њихови задаци су били да се упознају са рутама, провере временске интервале, везу, трениг на води у местима која су подлежна поплавама, увежбавање управљања транспортним средствима на води у сложеним условима (спрудови, застоји и др.). Осим тога, Сектор за ванредне ситуације МУП Србије се обратио Центру за помоћ у пружању безбедности за време одржавања традиционалне регате „Дрина 2017.“ Задатак је пратила и сложеност саме руте (Рогачица-Љубовија), дужине 43 км.

Спасиоци СРХЦ су љубазно обезбедили места у чамцу за представнике локалних и државних самоуправа као и омладинских организација.

Састав ОГ и пратеће групе успешно је обавио постављене задатке, а српске колеге и гости су високо оценили стручност групе Центоспас МЧС-а Русије.