Српско-руски хуманитарни центар

Још једна дипломатска посета Центру

Прошле недеље је представник амбасаде САД посетио СРХЦ по први пут за три године рада. Био је, гледао, питао. Показали смо све. Одговорили на сва питања. Након његове посете Центaр је послао прес-саопштење - кратко и објективно. Добили смо неочекивани одговор – „прес-саопштење Центра није усаглашено са Амбасадом САД-а и не одражава њихову тачку гледишта“!

18. јула 2017. године показавши своју отвореност и гостопримство, Центар је примио три војна аташеа амбасада Аустрије, Швајцарске и Пољске – Томаса Ахамера (Thomas Ahammer), Ларса Вејлструпа (Lars Vejlstrup) и Збигњева Росинског (Zbigniew Rosinski).

Брифинг, одговори на питања, приказ слајдова и полигона за обуку Центра, трајао је више од три сата. Дипломате из Европе су добиле информације о доприносу Центра у превенцији и уклањању последица природних катастрофа у Србији и на Балкану, правним основама рада СРХЦ-а, активностима које се тичу унапређења полигона за обуку и вежбање, као и испоруку новог дела опреме како би се допуниле залихе Центра и комплекс за обуку и вежбање „Штурм“.

Гости су постављали питања о раду спасилаца, одржавању практичних курсева за локалне стручњаке и волонтере, посветили су пажњу и псу Центра – Аљпи.

Већ по традицији, много питања је било везано за електронски центар (ЦУКС), о одреду за разминирање, о плановима и развоју СРХЦ у будућности.

Дипломатама из Аустрије и Швајцарске ово није прва посета СРХЦ-у, у децембру 2014.године за време посете министра МУП-а Србије Небојше Стефановића, присуствовали су на брифингу и обуци. Сада су добили могућност да виде промене које су настале у Центру. Заједно са стручњацима Центра су у реалном времену пратили ситуацију са шумским пожарима на јадранској обали.

Врата Српско-руског хуманитарног центра су отворена, и очекујемо посету и других представника дипломатских служби, хуманитарних организација и сарадника служби за ванредне ситуације у региону.