Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ на Дрини

У складу са остварењем плана основних активности Центра, Оперативна група СРХЦ је учествовала на Дринској регати, традиционалној српској манифестацији која се одржава сваке године. То је практично спуст чамцима по реци Дрини у дужини од око 30km. У спусту од Перућца до Рогачице је учествовало више од 15000 људи из Србије, Русије, Словеније, Словачке, Аустрије, Немачке, Македоније и других земаља.

Оперативна група Центра која је учествовала на регати, имала је три моторна чамца који су довезени до места одржавања сопственим транспортом Центра, и решила је неколико задатака на релацији Ниш-Перућац (удаљености 320km): утовар и истовар чамаца уз поштовање временских стандарда, кретање у колони, проверу везе на датој релацији и формирање кампа. Осим тога, српске колеге су нам се обратиле са молбом да им укажемо помоћ у пружању безбедности на води у сарадњи са српским спасиоцима. Испоставило се да смо им били од помоћи, јер су сарадници Центра спасили троје људи и предали их у руке локалним докторима.

На спусту је присуствовао и министар трговине и туризма, Расим Љајић, који је изразио жељу да буде део посаде на једном од чамаца Центра под командом „капетана“ Дмитрија Коринина.

Особљу Центра које је учествовало на манифестацији је била изузетна част, да чују од других одушевљење и оцене рада и активности СРХЦ.