Српско-руски хуманитарни центар

Модернизација СРХЦ-a

Као што је познато, Центар је 2014. године формиран као структура захваљујући испорукама робе из Русије – ватрогасно-спасилачких возила, роботехнике и резерви СРХЦ-а, намењеним за коришћење током отклањања последица ванредних ситуација, пожара, поплава и ради обезбеђивања дејстава персонала СРХЦ-а или српских колега.

За протекле три године много од поменутог је предато на оперативно коришћење јединицама српске службе за ванредне ситуације (Сектору за ванредне ситуације МУП-а РС), локалним властима за отклањање локалних кризних ситуација и међународним организацијама за отклањање хуманитарних проблема, укључујући имовину и опрему за формирање пријемних пунктова за смештај миграната у Прешеву, Кањижи и Шиду.

Снажан подстицај развоју Центра било је решење Владе Србије о примопредаји зграде (2017. г.), у којој се сада налази СРХЦ, у власништво МУП-а Републике Србије, што нам даје могућност да изводимо радове, који се тичу модернизације просторија и преласка у логистички и наставно-тренажерни центар.

Са своје стране, Москва, у оквиру Споразума између Србије и Русије наставља да обезбеђује рад Центра и да попуњава његове резерве. Ове године је планирана достава 5 тона средстава, која се користе за отклањање последица ванредних ситуација – агрегати, кревети, јастуци и друго, а такође и опрема за формирање савремене основе Центра за наставу и тренинг – полигон „Штурм“, чија је испорука планирана за децембар ове године. Након његове монтаже и пуштања у рад, Центар ће постати јединствена хуманитарна структура на целом Балкану, где ће моћи да се обучавају не само представници различитих установа Србије већ и колеге из суседних држава. Поред тога, значајна количина опреме купљена је у Србији. Укупна цена купљеног је више од 400 хиљада долара.

На примопредаји робе из Русије, присуствовали су гости – припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и представници Амбасаде Руске Федерације у Београду.

Цео персонал Центра и сви његови пријатељи су задовољни тим кораком у развоју СРХЦ-а и надају се даљој активизацији његовог рада!