Српско-руски хуманитарни центар

Руски хуманитарци у Србији

Случајно, или можда подстакнуте жељом да помогну српском народу, у Србији су се састале две руске организације. Од 2012. године, СРХЦ помаже српској браћи у решавању и отклањању ванредних ситуација, док се непрофитна организација Руска хуманитарна мисија (РХМ) бави хуманитарним радом, људским правима и добротворним активностима како би помогла жртвама националних, верских и војних сукоба. РХМ развија и спроводи образовне, медицинске програме и хуманитарне пројекте са потпуном логистичком подршком.

Дана 26. јула, делегација РХМ коју је предводио Јевгениј Примаков (унук најпознатијег руског министра спољних послова Примакова), током пословног путовања јужном Србијом, посетио је СРХЦ где га је топло поздравило особље Центра.

Увече истог дана, након што се поздравила са гостољубивим центром у Нишу, делегација је отишла у град Медвеђу, који се налази само неколико километара од административне границе са Косовом и Метохијом. Циљ путовања: хуманитарни трансфер медицинског возила-амбуланте, опремљене најсавременијом опремом за становнике града. Наравно, за некога то може изгледати мало, јер шта је један ауто? Али, то је дар обичних Руса, опремљен добровољно прикупљеним средствима и од срца! Поред тога, према речима администрације Дома здравља у Медвеђи, дуго постоји потреба за оваквим теренским аутомобилом који је изузетно неопходан за грађане овог планинског подручја са великим падавинама снега, и не баш увек добрим путевима.

На церемонији примопредаје присуствовали су бројни гости, укључујући амбасадора Русије А. Чепурина.