Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ и српски волонтери

Особље Центра, у оквиру извршења задатака усавршавања локалних спасиоца, сарађује и са стручњацима и са волонтерским организацијама, а њихова улога у Србији је од великог значаја.

Једна од најактивнијих и опремљенијих српских волонтерских организација је „Српски спасилачки тим“ из Београда. Руси из СРХЦ и представници из Србије су били на обукама у планинским пределима Владикавказа 2016. године, заједно пружали безбедност за Богојављенско пливање за Часни крст у Београду, као и вежбали на полигону „Стаза спасиоца“ у Нишу.

Тако је по позиву, 28. јула у Лајковцу особље Центра учествовало на обуци за спасавање са висина у градским условима (индустријски алпинизам), присутствовало конференцији и одржало презентацију на тему „СРХЦ: задаци и перспективе“.

Следећег дана су спасиоци Центра у сарадњи са колегама из „Српског спасилачког тима“, на основу молбе друштвених организација и Црвеног крста Србије, указали помоћ у пружању безбедности на води учесницима регате при спусту на Дрини за особе са инвалидитетом.