Српско-руски хуманитарни центар

Хеликоптер МЧС-а Русије на српском небу

Хеликоптер Ми-8 који припада МЧС-у Русије, слетео је на нишки аеродром „Константин Велики“, на захтев Владе Републике Србије и на основу прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода о изузетно високим температурама у августу и незнатној количини падавина. Ситуација са пожарима у суседним балканским државама, Црној Гори, Хрватској и Грчкој, потврђује исправност оваквог корака од стране Београда.

У складу са договором између српске и руске стране, хеликоптер ће бити стациониран у Србији током августа, обављајући неопходан превентиван рад и борбу са природним пожарима. Посаду руског хеликоптера МИ-8 чине 5 искусних припадника МЧС-а Русије.

Долазак и дислокација су одређени на основу међувладиног Споразума о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама од 20.10.2009. године и на основу захтева Владе Републике Србије о пружању помоћи у области заштите и спасавања од 20. јула 2017. године.

Први радни састанак формиране радне групе, на коме ће се разматрати коришћење хеликоптера планиран је за 3. август и тада ће се одредити приоритети рада МИ-8: најкритичније области и тренутни приоритети. Познато је да већ у многим деловима Србије букте пожари – у Кладову гори велика површина шуме. У вези са тим, СРХЦ је већ реаговао и пружио помоћ српским колегама упутивши пумпу високог притиска. Постоји могућност да тај регион буде „место број 1“.

Посада из Русије ће решавати задатке у сарадњи са колегама из Србије. Биће задужени за извиђање, одређивање приоритетних праваца, евакуацију угрожених, интеракцију са копненим снагама и средствима, гашењу пожара из ваздуха.

2012. године, за време масовних шумских пожара на југоистоку Европе, Русија је упутила Србији своју авијациону технику за борбу са пожарима. У то време најопаснији пожари су били у рејону националног парка Тара. Уз помоћ авијацијских средстава МЧС-а РФ пожари у региону су за веома кратак временски период локализовани и тиме спасили много живота и материјалних добара у држави. Нешто касније у 2014. години авијациона техника МЧС-а је послата у Ниш, превентивно у случају настанка ванредне ситуације. Представник МУП-а Србије Срђан Митровић је изјавио: „Сматрамо да ће нам долазак руског хеликоптера, који по својим карактеристикама превазилази српске могућности, помоћи да смањимо ризик настанка и штете од потенцијалних шумских пожара у Србији, посебно у тешко доступним планинским пределима....“.

Командан посаде Владимир Серишев је изјавио: „Дошли смо на дежурство у временском периоду од 30 дана. Драго нам је да можемо да помогнемо братском српском народу!“