Српско-руски хуманитарни центар

Хроника борбе МИ-8 против пожара 11. и 12. августа

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије је седиште борбе против пожара у земљи. Све информације долазе овде, утврђују се најопаснија места и доносе се одлуке о употреби сила и средстава.

11. августа, поподне, критична ситуација се појавила у близини града Бор (предграђе Слатина), након чега је тамо упућен и МИ-8. Пожаром је захваћено више од 300 хектара у подножју Црног врха. Пре сумрака, екипа МИ-8 се борила са ватром и координирала своје активности са јединицама локалних ватрогасаца на земљи. Након тога, вратили су се у Ниш у своју базу. Међутим, ватра још није угашена, па је рано ујутру обављен још један лет до истог подручја.

11. и 12. августа, на најнеприступачнијим местима, бачено је око 40 тона воде. Према мишљењу служби, око 80% пожара је било локализовано управо захваљујући подршци из ваздуха.

Капетан Владимир Серишев је изјавио: "Јуче када смо летели, регија је изгледала као непрегледно море ватре. Направили смо четири водозахвата, сваки са по три тоне воде, што је знатно смањило интензитет ватре и зауставило ширење на нове локације. У сумрак смо одлетели за Ниш, али смо се јутрос поново вратили до подручја катастрофе и већ смо обавили 9 водозахвата без обзира на јак неповољан ветар. Заједно са ватрогасцима на земљи ватра је углавном била локализована."

Ватрогасци су остали у тој области, да прате мале пожаре и елиминишу их.

Хеликоптер који припада ЕМЕРКОМ-у Русије и његова посада у Нишу и даље су на дужности и спремни да полете и боре се против нових пожара.