Српско-руски хуманитарни центар

Спасилачке операције у планинама

Од 14. до 19. августа особље Центра и једнo возило Нива, опремљено за спасавање и хитне медицинске случаје, помагало је у реализацији најмасовнијег међународног такмичења у параглајдингу на Копаонику.

Захтев о пружању помоћи Параглајдинг савезу Србије, који је организатор такмичења, упућен је од стране партнера СРХЦ-а, волонтерске организације Срспки спасилачки тим. Ово је прво такво велико такмичење: 160 параглајдера из више од 10 земаља. Узгред, и из Русије.

Генерално, догађај је био успешан, али не и без инцидената. Неколико хитних ситуација и тешких слетања се догодило током такмичења. Помоћ повређеним особама је била пружена брзо и професионално.

Истовремено, вежбе су показале да постоји велики број недостатака који треба елиминисати како за Центар, тако и за српске спасиоце. СРХЦ мора додатно да опреми возило средствима за хитну медицинску помоћ, повећати број особља на дужности, решити питања комуникације путем радија и још много тога.

Учешће у вежбама обогатило је Центар за јединствено искуство у практичном аутономном спасилачком раду у планинским условима и помогло да се идентификују недостаци, како у опреми спасилачких тимова, тако и у припреми за рад у сличним условима. Неопходно је одржати заједнички курс о координацији рада у једној мешовитој екипи руских и српских спасилаца.