Српско-руски хуманитарни центар

Козаци у Србији

Чланови СРХЦ-а су 29. августа учествовали на догађајима у близини Алексинца, посвећених руским добровољцима који су пали у српско-турском рату 1876-1878.

Ових дана је обављен рад на откривању споменика и побољшању погребних места палих војника Русије - 150 војника сахрањено је у близини села Шуматовци, и по 300 у околини села Витковац и Адровац. Спомен обележја подигнута су на заједничким гробницама, у знак сећања да су се наши народи увек подржавали, као истинска браћа у оружју. На свим овим местима тих година, у насилним борбама против јаничара, погинуло је око 1000 руских добровољаца. Споменици су отворени на дан св. Нестора, који ће бити њихов покровитељ.

На крају церемоније у којој је учествовало неколико стотина патриота, чланови балканске козачке уније "Балканска козачка војска" дали су свечану заклетву припадности братству наших народа.

На свечаности су учествовали и представници руске амбасаде у Србији, Руске куће и многих других јавних и културних руских и српских организација, што још једном потврђује духовну блискост и сродство наших народа.