Српско-руски хуманитарни центар

МИ-8 МЧС-а Русије у Србији

31. августа се завршава месечно дежурство хеликоптера МИ-8 МЧС-а Русије у Србији.

2. августа је на захтев Владе Републике Србије хеликоптер слетео у Ниш, у периоду када су многе територије државе и земаља балканског региона већ биле обухваћене пожарима. Иако су се у самој Русији ширили шумски пожари, МЧС је омогућио и послао хеликоптер са искусном посадом како би помогао братској Србији. Хеликоптер је био у сталном дежурству као део противпожарне јединице МУП-а Србије и користио се у борби против ватре, на основу наредби Сектора за ванредне ситуације. Обављајући задатке заједно са српским пилотима, МИ-8 је био ангажаван у локализовању пожара у околини Бора и Босилеграда. Бачено је 47 тона воде, сачувана су природна богатства земље и приватна имовина грађана.

Српски пријатељи су високо оценили залагање и труд посаде руског хеликоптера и 29. августа су начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, начелник хеликоптерске јединице МУП-а Владан Косић и остали сарадници, који су учествовали у организацији и спровођењу те заједничке акције посетили Центар. Представници Ниша су били градоначелник Дарко Булатовић и начелник полицијске управе Нинослав Митић.

Српска страна је на основу заслуга оценила допринос Руса приликом уклањања природне катастрофе. Представник МУП-а Предраг Марић је уручио посади медаље и захвалнице. Дарко Булатовић је у свом излагању напоменуо да је за град Ниш и за његову управу велика част да се Српко-руски хуманитарни центар налази управо у Нишу и то да је руски хеликоптер обављао реаговање са аеродрома Константин Велики.

Командир МИ-8 Владимир Серишев се у име целе посаде захвалио српским колегама за међусобну сарадњу и за пружену помоћ приликом организације летова. Лично се захвалио градоначелнику и свим становницима Ниша за гостопримство и дружељубивост.

Руководство СРХЦ потврдило је своју спремност за брзо реаговање и пружање помоћи братском народу. Мање ванредних ситуација и природних катастрофа а више свакодневног залагања у борби против њих!