Српско-руски хуманитарни центар

Нова обука у СРХЦ-у

Србију и Балкан већим делом чине планински предели. Познавање специфичности организације пружања помоћи и спасавања у таквим пределима је неопходно за локалне спасиоце.

Од 12. до 16. септембра обуку сручног усавршавања на тему "Спасавање у планинским условима" спровело је особље СРХЦ-а на подручју Суве планине. Полазници обуке су били представници Српског спасилачког тима и Извиђачки одред спасилаца "Мајор Драгутин Гавриловић". Обуке су одржане у планинским пределима у камп условима и природном окружењу. С обзиром на важност овог питања и очигледну потребу за побољшањем професионалних вештина локалних стручњака, следећи пут се надамо да ће међу полазницима бити и стручњаци-спасиоци из Министарства унутрашњих послова Србије и Горске службе спасавања Србије. Главни задаци програма курса били су формирање базног кампа и рад у реалним природним условима, увежбавање вештина кретања по стеновитом терену, пружање помоћи повређенима и њихова евакуација у планинским пределима.

За пет дана ниво професионалних вештина је несумњиво порастао, а сама завршна вежба - практично спуштање носила са повређеним (стварном особом) низ стену са вертикалним нагибом је то и потврдила.

СРХЦ наставља са обучавањем српских колега. Наредних дана по позиву МЧС Русије српски тим ватрогасаца-спасилаца ће учествовати на такмичењу у Санкт-Петербургу. Тим је формиран на основу препоруке Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, а СРХЦ и Универзитет у Санкт Петербургу су задужени за организацију њиховог учешћа. Очекујемо колеге да се врате са победом!