Српско-руски хуманитарни центар

Срби у Санкт Петербургу

Годишње међународно такмичење ватрогасаца и спасилаца за награду В.Дехтјарјова одржано је у Санкт Петербургу. Такмичење се одржава више од 30 пута међу запосленима у службама за спасавање од гаса. Више од десет тимова учествовало је у конкуренцији из различитих региона Русије и из иностранства, укључујући и Србију по други пут.

Владимир Дехтјарјов је био ватрогасац који је први увео коришћење маске са кисеоником док је гасио пожаре у становима и кућама, усвојивши ово искуство од спасилаца из рудника. Касније је у Санкт Петербургу отворена прва грана службе за спасавање од гаса. Владимир Дехтјарјов је водио градску службу за заштиту од гаса и дима на Неви око четрдесет година.

Након доласка у Санкт Петербург, српски тим је топло дочекан од стране њихових руских колега. Пре такмичења, наши ватрогасци су се обучавали неколико дана на полигону, увежбавајући пролазак кроз лавиринт и координацију акција.

Тим Републике Белорусије је победио на такмичењу. Српски ватрогасци су заузели шесто место. "Оваква такмичења су одлична обука и прилика за размену искустава" - каже шеф српског тима Мирко Милојковић - "Таква такмичења дају прилику да се повећа ниво стручног усавршавања, а чињеница да смо заузели 6. место, није важно, вештина ће доћи."

Путовање и учешће српског тима организовао је СРХЦ. Пуно се захваљујемо особљу Академије Министарства за ванредне ситуације у Санкт Петерсбургу, ЕМЕРКОМ Русије, директору Едуарду Чижикову и начелнику Алексеју Аникину, који су помогли српском тиму да обезбеди све што је потребно. Посебно се захваљујемо бившем раднику СРХЦ-а, а сада ватрогасцу-спасиоцу Алексеју Хоружему, који је водио припремну обуку са српским тимом.

Радујемо се новим победама!