Српско-руски хуманитарни центар

Москва – Ниш – Хавана

Поред Србије, Министарство за ванредне ситуације Русије ради и у другим државама, како би преко наставних тренинг центара поделила своје јединствено искуство са локалним специјалистима.

На Куби су почели курсеви МЧС-а Русије за унапређење вештина спасиоца из Венецуеле, Кубе и Ел Салвадора. Курсеви се одржавају у новооснованом Руско-кубанском ватрогасно-спасилачком центру.

Специјалисти Министарства за ванредне ситуације Русије учествују као инструктори. Представник Српско-руског хуманитарног центра Александар Шљапин је упућен из Ниша у Хавану. Задаци курсева су обука националног особља у областима пружања прве помоћи, спасавања са висине, спасавања из затвореног простора, као и у саобраћајним несрећама и из рушевина.

Курсеви на Куби спроводе се под патронатом Међународне организације цивилне заштите. По завршетку, студенти ће добити сертификате међународног стандарда.

Руско-кубански ватрогасно-спасилачки центар отворен је уз помоћ Русије на основу Школе ватрогасца Министарства унутрашњих послова Републике Кубе 11. јула 2014. године током посете председника Владимира Путина Хавани. Свечаном отварању центра присутствовао је министар за ванредне ситуације Руске Федерације Владимир Пучков. Центар је опремљен најсавременијим учионицама, лабораторијама, симулаторима и полигоном за спровођење специјализованих обука са локалним стручњацима.