Српско-руски хуманитарни центар

Симпозијум о ургентној медицини у Војводини

На заједнички позив Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије и здравствених структура Војводине, особље СРХЦ-а је учествовало на трећем Међународном симпозијуму хитних служби. Теме симпозијума су биле ванредне ситуације са великим бројем жртава.

Један од представника СРХЦ-а је био спасилац доктор Александар Зубов. Његова получасовна презентација о методологији рада аеромобилне болнице ЕМЕРКОМ-а Русије привукла је велику пажњу свих учесника. Презентација је обиловала информацијама из личног искуства Александра из Сирије, Чилеа и са Хаитија.

Симпозијум се бавио специфичностима реаговања у Србији, процедури интеракције служби хитне помоћи, ватрогасаца и полиције.

Затим су наступили стручњаци из Словеније и Словачке, који су поделили искуство својих националних служби и употребе авијације и хеликоптера, иако у Словенији има само 2, а у Словачкој 8 хеликоптера. Међутим, тиме сасвим покривају потребе за санитарном авијацијом.

Поред теоријских предавања на симпозијуму, одржане су и практичне вежбе давања инјекција у кост, вештачке масаже срца и употребе дефибрилатора.

Изведена је и показна вежба спасавања жртава из масовне саобраћајне несреће (више од 5 људи).

Овај симпозијум је показао релевантност теме о којој се расправљало и потреба за наставком рада, посебно у структурирању процедуре за интеракцију надлежних служби.