Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ на вежбама у Бугарској

Ових дана су волонтери-спасиоци горских служби спасавања Србије и Хрватске дошли у Центар да вежбају, а спасиоци из СРХЦ-а отишли су да учествују на међународном састанку спелеолога-спасилаца у Бугарској у организацији Европске асоцијације спасилаца-спелеолога (ECRA), која је једна од највећих добровољних спасилачких организација.

Више од 10 тимова из различитих европских земаља окупило се у предграђу Софије на овом догађају. Програм је укључивао брифинг, дискусију о актуалним питањима, као и практично вежбање у пећинама.

Лидери тимова разговарали су о организацији операција спасавања у дубоким пећинама Европе. Овакве операције су компликоване првенствено због броја људи који су потребни за њихово извођење. Тај број иде до сто и више људи, који се распоређују по деоницама лавиринта.

У многим европским земљама професионални ватрогасци-спасиоци нису најбоље припремљени за спасавање у затвореним, уским просторијама са различитим нагибом. Због тога постоји потреба за помоћ волонтера-спелеолога. Питање везано за сарадњу ових категорија спасилаца не решава се лако.

Практични део састанка укључивао је демонстрацију метода и начина коришћења опреме за спасавање у пећинама, као и приказивање најновијих узорака спасилачких инструмената. Припадници Центра су демонстрирали технику спасавања у затвореним просторима у срушењим зградама, тј. спуштање и подизање са повређеним у вертикалном и дијагоналном смеру.

Ми смо сигурни да је овај радни сусрет обогатио све своје учеснике новим знањима, као и проширио област сарадње између организација и служби које су учествовале у њему.