Српско-руски хуманитарни центар

Стручна предавања на универзитетима Србије

Као наставак сарадње са српским специјализованим високошколским образовним институцијама, ове недеље су представници СРХЦ-а одржали стручно предавање на Факултету безбедности у Београду и у Криминалистичко-полицијској академији МУП-а РС. Циљ таквих сусрета је повећање нивоа знања студената, као и даља популаризација рада ватрогасне службе. На предавањама су били приказани презентације и филмови о МЧС-у Русије и спроведеним операцијама министарства: „Рад одреда Центроспас током земљотреса и цунамија у Јапану 2011. године“, „Пружање прве помоћи у ванредним ситуацијама (код рушевина)“, „Рад са НУС-ом и превенција опасности од терористичких аката“.

Представници СРХЦ-а Александар Зубов и Павел Шевљаков на занимљив начин поделили су своје лично практично искуство у хуманитарним операцијама, нарочито у Јапану, где служба цивилне заштите припада Министарству одбране, а њене стручњаци долазе на место ванредне ситуације заједно са ватрогасцима.

Тема тероризма била је посебно интересантна за полазнике Криминалистичко-полицијске академије. То је нова врста ванредне ситуације и процедура сарадње свих надлежни служби Министарства унутрашњих послова мора да буде прицизно усаглашена. Руски спасиоци имају велико искуство у овој области.

Треба напоменути да оваква стручна предавања добијају посебну пажњу и интересовање од стране студента и професора високошколских образовних институција, и да постоје жеља не само за продужетак него и за повећање броја таквих сусрета.

Руски припадници СРХЦ-а су увек спремни да поделе своја искуства, не само са својим колегама-професионалцима из СВС МУП-а РС, али и са младима, који још на самом почетку свог животног пута.