Српско-руски хуманитарни центар

Извиђачи Србије и СРХЦ

Центар наставља сарадњу са извиђачима одреда Мајор Драгутин Гавриловић. Овог пута је то заједничка вежба РСХЦ-а, извиђача и ватрогасно-спасилачке јединице у једној од београдских школа.

У српским школама се не предаје такo битан предмет као „Основе животне безбедности“. А наш живот, посебно у градовима, постаје све више засићен свим врстама активности, којe су понекад компликоване и непријатне. Наравно, распад Југославије утицао је на то, и тек током задњих неколико година систем цивилне заштите започео је своје обнављање.

Спроведене вежбе представљају само мали допринос комплексном систему едукације ученика и наставног особља.

Евакуација деце из школе након алармног сигнала и означавање излаза био је први део вежбе. Затим је следила евакуација из зграде кроз прозоре и са крова. Завршна фаза је пријем повређених и пружање прве помоћи.

За организацију и спровођење вежбе, Центар је обезбедио шаторе и опрему, а спасиоци СРХЦ-а наступили су као саветници у свим фазама вежбе. Такође, узорци алата за спасавање били су изложени. Они су изазвали велико интересовање младих учесника вежби – школске деце.

Вежби су присуствовали руководиоци Центра: Бојан Гламочлија и Виктор Гуљевич. Након извршене анализе вежбе, констатован је висок организациони ниво и очигледна потреба за наставком рада.

СРХЦ је спреман и даље да учествује у активностима везаним за рад са децом и младима, почећи од школских вежби до предавања у специјализованим високошколским институцијама Србије.