Српско-руски хуманитарни центар

Радна недеља у СРХЦ-у

Кодиректор Центра Виктор Гуљевич почео је са активним радом у Србији. 16. октобра он је посетио Управу за ванредне ситуације града Београда, учествовао је у радном састанку са замеником градоначелника Андрејом Младеновићем, који је захвалио Русији и СРХЦ-у за сарадњу и помоћ у области укљањања последица ванредних ситуација различитих врста на територији Србије. Господин Младеновић је рекао да је имао прилику да види на ком нивоу су руске волонтерске организације у систему цивилне заштите. Заузврат, Виктор Гуљевич се захвалио на топлој добродошлици, изразио уверење за даљим развојем, као и проширењем сарадње између наших братских народа.

Састанку су присуствовали директор Центра Бојан Гламочлија, члан градског већа Раденко Дурковић, начелник Градског штаба за ванредне ситуације Раде Милошевић.

Генерални секретар Међународне организације цивилне заштите Владимир Кувшинов, заменик директора државне Агенције Емерком Андреј Кабанов и регионални представник Агенције Константин Дарманиан су дошли 17. октобра у Ниш, у Српско-руски хуманитарни центар. Током састанка разговарали су о различитим смеровима рада, као што су проширење ЦУКС-а, коришћење специјализованих програма, као и рад Руско-српског одреда за хуманитарно разминирање. Једно од најбитнијих питања било је проширење и активизација узајамне сарадње између СРХЦ и МОЦЗ, односно добијање статуса регионалног наставног центра. Такође је могуће разматрање питања добијања функције потенцијалног логистичког центра ове међународне организације.