Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ у Сомбору

У циљу реализације задатака Центра везаних за развој сарадње са локалним професионалним и добровољним специјализованим структурама, представници одреда Центроспас – спасиоци СРХЦ-а, отпутовали су у Војводину и учествовали у заједничким вежбама служби хитне помоћи и ватрогасно-спасилачке јединице Сомбора, на тему: „Интеракција хитних служби у саобраћајним несрећама. Методологија и правила извлачења настрадалог из возила“.

Спроведена је демонстрација имобилизације настрадалог у лежећем и седећем положају, увежбавање вештина вађења човека из возила помоћу специјалног појаса за кичму (Kendrick extrication device) и спиналне даске, као и безбедно уклањање кациге након несреће на мотору.

По завршетку вежбе одржан је брифинг на актуелну тему докумената који регулишу редослед деловања и интеракција стручних служби (хитна помоћ, ватрогасци и полиција). Начин такве сарадње регулисан је прописима Руске Федерације, али у Србији ова процедура још увек није регулисана прицизно.

Узгред, ово је већ друга посета Сомбору од стране особља Центра током октобра. Почетком овог месеца, директор Бојан Гламочлија и нов кодиректор Виктор Гуљевич присуствовали су вежбама у ронилачком центру за обуку, где су имали могућност да се упознају са опремом и начином обуке.