Српско-руски хуманитарни центар

Балкански деминери на Академији МЧС-а Русије

Питање чишћења балканске земље од неексплодираних убојних средстава, која су остала након многих ратова двадесетог века, захтева решавање од стране владе. Скоро сваког дана, тим стручњака-деминера одлази на терен, на територије где су била пронађена НУС.

На основу захтева СВС МУП-а Србије одржан је двонедељни курс за стручно усавршавање локалних специјалиста на тему: „Основе безбедности при раду са неексплодираним убојитим средствима“. На обуку су послати стручњаци из Србије, Македоније и БиХ (Република Српска). Курс се састојао из два дела. Прво је организовано теоријско предавање на Академији цивилне заштите МЧС-а Русије, које је укључивало лекције о методологији рада са НУС, мерама безбедности, раду са савременом опремом за детекцију убојних средстава. Затим је следио практични део на полигону центра за обуку и тренинг у Ногинску.

Наравно, знање и вештине стечене у Русији су знатно унапредили ниво стручне спреме деминера из балканских држава. Надамо се да ће ово знање помоћи у њиховом племенитом и опасном раду.

Подсетимо да Српско-руски одред за хуманитарно деминирање ради од 2008. године, а за то време је огроман простор у близини нишког аеродрома, Параћина и других рејона очишћен. У 2017. години рад се наставља (пројекат Ћуприја 1).