Српско-руски хуманитарни центар

Спасиоци српској деци

Центар наставља да ради са млађим генерацијама, тако што дели своје знање и искуство кроз практичну обуку. Пример за то је вежба евакуације, која је била спроведена у школи "Коста Абрашевић" у Реснику, у предграђу Београда. Активност су организовали извиђачки одред мајора Драгутина Гавриловића, Српско-руски хуманитарни центар и локално одељење Црвеног Крста Србије.

Тема вежбе је била евакуација школске деце у случају ванредне ситуације. Најава - аларм! Деца напуштају зграду. На степеништу наставници или извиђачи организују покрет у складу са планом евакуације. Према сценарију, неколико деце блокирано је на горњем спрату и спасиоци их евакуишу уз помоћ алпинистичке опреме и конопаца. У дворишту са "повређенима" већ раде доктори, стручњаци Црвеног Крста и добровољци извиђачи.

Након тога је следило упознавање деце са спасилачком и ватрогасном опремом СРХЦ-а и са начином рада апарата за гашење ватре.

Сви учесници су били задовољни вежбама, и организатори и што је најважније школска деца, за коју се овај тренинг претворио у интересантан и информативни догађај!