Српско-руски хуманитарни центар

Међународна вежба и конференција у Хрватској

У октобру 2017. године, на захтев Горске службе спасавања Србије (ГСС), СРХЦ је обезбедио полигон за заједничку вежбу за претрагу и спасавање из рушевина уз помоћ специјално обучених паса, за припаднике ГСС и Горске службе спасавања Хрватске (ГССХ). Упркос киши и лошим временским условима, вежбе су биле одржане успешно.

Након ове активности, Центар је добио позив од стране ГССХ да његови представници учествују на међународној конференцији и показној вежби у Вуковару. Међу учесницима су били спасиоци ГСС, ГССХ, као и Горске службе Босне и Херцеговине.

Представници Центра стигли су на место 4. новембра. Руководилац ГССХ спровео је теоријски део догађаја, а спасиоци и њихови пси трагачи извели практички део.

Током конференције, учесници су имали могућност да одрже радне преговоре о актуелним питањима. Међу њима, о начину за проширење и унапређење сарадње, учешћу у вежбама, као и коришћењу наставне базе Центра за практичну обуку Горске службе спасавања Србије, Хрватске и БиХ.

Подсећамо да је између СРХЦ и ГСС Србије већ успостављена добра сарадња, спасиоци ове службе су заједно са особљем Центра вежбали на полигону „Стаза спасиоца“ више пута, учествовали у вежбама у планинским подручјима, помагали у спровођењу међународног такмичења параглајдера Европе на Копаонику.

Сада следи нова заједничка вежба у периоду од 17. до 19. новембра у пећинама поред места Копана Главица у Србији. Тамо стижу и колеге – спасиоци из Русије. СРХЦ пружа помоћ у организовању ове активности дајући на коришћење шаторе и пећи.

Руководство СРХЦ-а ће наставити са развојем сарадње и са профилним структурама земаља региона, како са професионалним, тако и са добровољним.