Српско-руски хуманитарни центар

Састанак у Министарству државне управе и локалне самоуправе

СРХЦ је добио позив да учествује на састанку представника региона и локалних самоуправа на тему: “Смањивање ризика од ванредних ситуација и превенција њихове појаве“.

Тема је актуелна за руководиоце региона и локалних администрација. Суштина је у томе, како се ефикасно борити са ванредним ситуацијама, смањити ризике, као и које практичне кораке треба предузети од стране локалних руководиоца.

Дискусија је била продуктивна, учесници су се позвали и на катастрофалне поплаве из 2014. године, тадашњи рад спасиоца МЧС-а Русије и праксу коришћења снага МУП-а РС.

Закључак је био да је потребно да се спречи настанак ванредних ситуација, потребна је њихова превенција, рад са добровољним регионалним структурама, формирање свести и разумевања код локалног становништва у области реаговања на ВС.

Државни секретар Министарства Иван Бошњак је нагласио значајни допринос СРХЦ-а у развоју система цивилне заштите земље. Он је био у прилици да се сам увери у професионални ниво и искуство припадника МЧС-а Русије током учешћа у стручном усавршавању на Академији цивилне заштите у Москви.

Састанку су присуствовали представници администрација Чачка, Краљева и предузећа НИС. Учесници су причали о достигнућима у области смањења ризика од ванредних ситуација на нивоу локалних самоуправа и индустријских ватрогасно-спасилачких јединица. Посебно је био истакнут значај људског фактора, као и неопходност едукације свих сегмената становништва.

Током састанка, СРХЦ је изразио спремност да, осим представника СВС МУП-а РС, у групе за стручно усавршавање укључи и стручњаке институција локалних самоуправа.

Сумирајући, учесници су једногласно изразили жељу да следећи радни састанак одрже у Нишу, у СРХЦ-у.