Српско-руски хуманитарни центар

Руски спасиоци на спелеолошким вежбама

Већ другог дана свог боравка у Србији, нови тим спасилаца СРХЦ-а отишао је да учествује на међународним спелеолошким вежбама „Суви Понор 2017“, који се одржао на Копаној Главици. Догађају је присуствовало више од 70 спасилаца, професионалаца и добровољаца из Словеније, Бугарске и Пољске, а Русију је представљао тим Руског савеза спасилаца (РОССОЈУЗСПАС).

У циљу квалитетног спровођења ове међународне обуке, Центар је дао на коришћење два шатора и две пећи за учеснике и организаторе. Заједно са ватрогасцима-спасиоцима из Крагујевца и Бора, спасиоци Центра су извршили премештање и евакуацију настрадалих из пећине помоћу технике „висећи мост“. Главни задатак је био увежбавање вештина рада у природној пећини и ефикасна интеракција чланова радне групе. Оба задатка су успешно испуњена.

Српско-руски хуманитарни центар је већ учествовао у сличним активностима, представници Центра су одлазили на такве вежбе, а била је пружена и неопходна опрема. Подсећамо да се у октобру СРХЦ придружио међународном спелеолошком састанку у Бугарској, у организацији Европске асоцијације спасилаца-спелеолога (ECRA): http://sr.ihc.rs/news/2017/10/07/srhc-na-vezbama-u-bugarskoj