Српско-руски хуманитарни центар

Ниш - Женева

21. новембра у СРХЦ-у је одржана видео-конференција коришћењем техничких могућности Центра за управљање у кризним ситуацијама. Овај тип везе, тзв. „телевизиони мост“, омогућава комуникацију на даљину између структура и организација који поседују сличну опрему.

Овог пута, СРХЦ је остварио везу са седиштем Међународне организације цивилне заштите у Женеви у којој је у том тренутку био у радној посети министар МЧС-а Русије Владимир Пучков. Остали учесници видео конференције били су Национални центар управљања у кризним ситуацијама у Москви, високошколске образовне институције Министарства за ванредне ситуације Русије (на којим српски специјалисти похађају курсеве стручног усавршавања), одред ЦЕНТРОСПАС и друге структуре.

Министар Владимир Пучков захвалио је свим учесницима на успешној сарадњи, нагласио је да су кроз заједничке напоре постигнути значајни резултати у области реаговања и ликвидације ванредних ситуација, као и посебно напоменуо улогу МОЦЗ и пројеката ове организације у области анализе података и прогнозирања.

Генерални секретар МОЦЗ у свом говору позвао своје колеге да наставе са даљом сарадњом ради реализације племенитих циљева цивилне заштите и одбране.