Српско-руски хуманитарни центар

Руска болница у Прокупљу као симбол пријатељства

Током НАТО бомбардовања Србије 1999. године Београд је био у међународној блокади, а међународне хуманитарне структуре су биле евакуисане из земље. У то време у Србији је било више од 500 хиљада избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, који су се нашли у тешкој ситуацији. Већ у мају, Русија је реаговала на катастрофалну ситуацију која се догодила братском народу. Неколико десетина возила КАМАЗ-а послата су у Србију да испоруче хуманитарну опрему за избеглице, док су транспортне компаније одбијале да спроведу ову мисију због страха од напада из ваздуха од стране НАТО. Поред тога, Министарство за ванредне ситуације Русије упутило је аеромобилну болницу и медицинско особље у Србију, укључујући 42 људи, опрему и лекове. По савету српских пријатеља, болница је била смештена на периферији Прокупља. Касније се испоставило да је, поред пружања медицинске помоћи на више од 3 хиљаде људи, болница и заштитила град од НАТО бомбардовања.

Болница је радила око два месеца. Након тога су се руски лекари вратили у Русију, а болница са опремом и лековима је поклоњена Србији, тако да су српски лекари наставили са њеним коришћењем.

Градска управа Прокупља формирала је радну групу која ће радити на питању подизања спомен плоче на месту рада болнице и њеног свечаног отварања у мају 2018. године. Становништво града подржало је ову иницијативу.