Српско-руски хуманитарни центар

Семинар МОЦЗ у Москви

На Академији цивилне заштите МЧС-а Русије био је спроведен Међународни семинар за руководиоце високошколских институција земаља чланица Међународне организације цивилне заштите (МОЦЗ-ICDO). Догађају су присуствовали представници универзитета и институција цивилне заштите из 16 земаља чланица МОЦЗ (Алжира, Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Египта, Јордана, Казахстана, Киргистана, Кувајта, Саудијске Арабије, Таџикистана, Туниса, Узбекистана, Јужне Кореје и Русије).

Српско-руски хуманитарни центар представљао је директор Бојан Гламочлија. На семинару је било речи о проширењу сарадње између МОЦЗ и СРХЦ, питању трансформације Центра у Нишу у регионални логистички центар ове међународне организације, као и добијање статуса центра за наставу и тренинг.

Важно је напоменути да је ове године МОЦЗ послао СРХЦ-у хуманитарну помоћ за коришћење у систему цивилне заштите и, ако је потребно, примопредају специјализованим институцијама балканских држава.

Међу питањима о којима су говорили учесници, била је обука стручњака у области цивилне заштите, развој наставних програма и сертификовање.