Српско-руски хуманитарни центар

Споменик хероjима у Јагодини

У Јагодини је 1962. године подигнут меморијални комплекс војницима и официрима Црвене армије који су погинули у биткама за ослобођење братског народа.

Југословенски председник, маршал Тито, је 1957. године одајући пошту совјетским војницима-ослободиоцима, наредио да се формирају војничка гробља са циљем да се појединачни гробови пренесу на једно место. Једно од таквих гробаља формирано је у Јагодини, некадашњем Светозареву.

Представници СРХЦ-а посетили су Јагодину, положили венац на меморијалну плочу, срели се са локалном администрацијом и волонтерима који брину о споменику.

Разлог за ово путовање било је писмо рођака једног од погинулих бораца Црвене армије – Павла Никитовича Васиљева, војника 223 пешадијске дивизије, који је преминуо од рана након битке у близини Крагујевца. Касније је његов пепео пренешен у Јагодину.

Унук хероја обратио се Српско-руском хуманитарном центру да би сазнао више о месту сахрањивања свог деде и да би добио слике споменика. Особље Центра није могло да заборави на ову молбу.

Вечно сећање војницима Црвене армије и српским патриотама погинулим у биткама за ослобођење Србије!

Писмо и фотографије послате су рођацима Павла Никитовића Васиљева, који су се захвалили на гесту.