Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ и Лада Нива опет спремни да спасавају

Зима је почела, а са хладноћом су дошле и снежне падавине, тако да су се на путевима појавили проблеми. 29. новембра у 15:00 СРХЦ добио је позив у вези критичне ситуације у региону Пирота, у селу Радосин (20 км од Бабушнице) где је једна од становница, Стојанка Раденовић, имала здравствених проблема и била јој је потребна хитна медицинска помоћ. Проблем је настао због јаких снежних падавина претходног дана и дубина снега је достигла пола метра, због чега возила службе хитне помоћи нису могли да прођу.

Пола сата након пријема поруке од особља Горске службе спасавања Србије, оперативна група СРХЦ-а на возилу Лада Нива са свом потребном опремом (лекови, носила, лопате и друго) је већ била на путу. У групи су били спасиоц Центра Константин Гаврилов и возач Саша Стефановић. На путу су се срели са припадницима ГСС и заједно се током два сата пробијали кроз снежне наносе, док су последња 2 километра морали да иду пешице. Повређена жена била је евакуисана на носилима и касније превезена возилом Лада Нива до болнице.

У 21:20 жена је допремљена у болницу у Бабушницу, где јој је пружена одговарајућа медицинска помоћ. Кћер госпође Стојанке и особље болнице изразили су искрену захвалност спасиоцима.

Ово је још једна заједничка операција спасиоца из СРХЦ-а и ГСС-а. СРХЦ пружао је помоћ и подршку током међународних такмичења на Копаонику и многим другим активностима.

Спасиоци СРХЦ-а су искусни професионалци. Они су спремни у сваком тренутку да оду на место ванредне ситуације, а у магацину Центра има све што је потребно за реаговање и уклањање ванредних ситуација и спровођење операција спасавања. Подсећамо да је прошле зиме током снежног колапса, руски тим на возилу Лада Нива помагао српским колегама у Прокупљу и такође учествовао у потрази за несталим људима (информације на сајту: http://sr.ihc.rs/news/2017/01/10/srhc-ruskim-spasiocima-nije-strasna-srpska-zima)