Српско-руски хуманитарни центар

Балкански кинолози у Русији

Српско-руски хуманитарни центар (СРХЦ) наставља са реализацијом свог годишњег програма професионалног усавршавања локалних стручњака – припадника служби за ванредне ситуације из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније. Теме обука одређује руководство националних спасилачких служби, након чега СРХЦ шаље захтев у МЧС Русије, а руске високообразовне установе на основу ових захтева одређују место одржавања курсева и време трајања.

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, полазећи од реалних потреба, обратио се с молбом о спровођењу обуке за припаднике своје кинолошке службе. И, већ у периоду од 26. новембра до 1. децембра 2018. године одржана је обука професионалног усавршавања стручњака из Србије и Босне и Херцеговине. Балкански представници су прошли обуку на Универзитету државне противпожарне службе МЧС-а Русије у Санкт-Петербургу на полигону у насељу Мурино, где су биле организоване вежбе за претрагу настрадалих у шуми и у рушевинама. Поред њих, обуку су прошли и припадници Горске службе спасавања Републике Српске. Тема обуке :«Обука водича службених паса за претрагу терена и рушевина».

Током тренинга колеге из балканских земаља су успеле да добију нова знања и побољшају своје практичне вештине уз помоћ руских инструктора, укључујући и кинолошку службу за претрагу и спасавање из Калининградске области.

Центар одржава курсеве најразличитије тематике од тренутка свог оснивања у 2014. години, које организује и финансира руска страна. Само за четири године 534 припадника из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније је повећало своју квалификацију у високообарзовним установама МЧС-а Русије, а до краја 2018.године планирана су три наставна курса, укључујући и јако потребну дисциплину за ватрогасце –спасиоце, као што је «Хитна медицина и терапија опекотина».

Тренутно, Центар заједно са колегама из МУП-а Србије припрема план обука у Русији за 2019. годину и реализује даљи развој наставног сектора у самом Центру у Нишу.