Српско-руски хуманитарни центар

Руси у Нишу

Дана 04.12.2018. припадници Српско-руског хуманитарног центра су учествовали у догађају посвећеном Дану војних ветерана на територије војне болнице у Нишу. У циљу одавања почести погинулима војницима српске војске од ране и болести, а такође за успомену представника руске санитарне мисије, који су радили у болници за време Првог светског рата у 1914-1915. години, било је одржано окупљање представника различитих организација, Министарства одбране, администрације града, представника удружења потомака ветерана Првог светског рата и други. У име свих радника Центра В. Гуљевић и О. Ганијев су положили венци ка споменику херојима спомен плоче, која је посвећена руским лекарима. Присуство почасне гарде и војног оркестра је наглашавало свечаност тренутка.

У периоду летње-јесење компанији 1914. године за 300 рањених је био један лекар. Русија, у оквиру пружања помоћи братском славенском народу, је формирала медицинске одреде, које су укључивали хируршке и епидемиолошке одељења са свом потребном опремом и слала их је у Србију, где у 1914. години брзо се ширила епидемија пегавог тифуса и великих богиња и, као последица, је била велика смртност.

Одред, на челу са кнегињом Трубецком, је стигао у Ниш у јануару 1915. године и састајао је од хируршког и инфекционог одељења. Он је био лоциран у 11. болници у Нишу, која је била препуна са оболелима и рањенима. За седам година рада руског особља одред је примио 15 000 оболелих. А 8. фебруара 1915. године Влада Србије је утврдила план за побољшање санитарног стања у Нишу и у потпуности је предала град и околину у медицински надзор руских лекара, захваљујући томе епидемија тифуса значајно се смањила до краја априла. Рад руских санитарних мисија у Србији је био заустављен због наставка рата у октобру 1915. године, када су били пресељени да се повуку заједно са српском војском.

Несебичан рад руских лекара и сестара милосрђа је представљен у спомен плочи на згради Српског лекарског друштва у Београду. На иницијативу руководства Центра на једној од зграда војне болнице у Нишу у 2015. години такође је била постављена спомен плоча у знак дружбе српског и руског народа.

Припадници Српско-руског хуманитарног центра поштују успомене својих предака и данас доприносе јачању братских односа између Срба и Руса.