Српско-руски хуманитарни центар

Вежбе у Руми

Српско-руски хуманитарни центар активно учествује у обукама припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије. Тренутно у високошколским установама МЧС Русије, у Москви и Санкт Петербургу више од 20 српских стручњака усавршава своје знање.

Истовремено у СРХЦ-у теку припреме, како би се формирао национални и регионални центар за обуку, док сарадници Центра размењују практично искуство са колегама из Србије, које стичу на терену.

07.12.2018. сарадници Центра, на челу са замеником директора О. Ганијевим, учествовали су у завршној вежби у Националном тренинг центру Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Руми. Програм вежбе се састојао из симулације различитих ситуација–«Техничке интервенције у саобраћају», увежбавање вештина и техника спасавања у задимљеном тунелу, извлачење настрадалог из различитих врста транспортних средстава, укључујући и „хибридна“- тј. најчешћи проблеми са којима се суочавају српски ватрогасци-спасиоци у свом свакодневном раду.

Руски стручњаци су високо oценили ниво организације вежбе и разноврсност обухваћених ситуација. Поред тога, важно је било и да се размотри даља синхронизација заједничких планова СРХЦ-а и Сектора за ванредне ситуације, која се односи на обуку националног особља и реализацију наставно-методичких програма.

Посебна пажња је посвећена наставно-тренажном сегменту СРХЦ-а, пре свега НТК «Штурм» и «Стаза спасиоца», који се налазе на територији СРХЦ-у, чије је постојање и намена високо оцењена од стране руководства Сектора за ванредне ситуације, као и специјализоване учионице, које ће бити допремљене из Русије за потребе СРХЦ-а.

Вежбе у Руми представљају важан корак за усавршавање вештина српских ватрогасаца-спасилаца, допринеле су разради плана обуке за 2019. годину, на основу којег се дефинишу најактуелнија питања везана за обуке, које спроводи СВС МУП-а Србије, што ће се сигурно одразити и у препорукама руских стручњака приликом припреме наставних програма у високошколским установама МЧС Русије.